Bahan A - Gula Hangus
2 1/2 sb gula pasir
Cara-Cara:
Sediakan loyang bulat 8 inci.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna bertukar menjadi perang.
Ratakan
gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula yg
sejuk ni akan keras dan akan retak retak dan berbunyi spt kaca pecah
bila dah keras. Ketepikan.
Bahan B - Adunan Karamel
1 tin susu cair
60gm gula castor
1/2 sk esen vanila
2 biji telur
3 kuning telur
Cara-Cara:
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Dalam bekas berasingan, kacau telur dan esen perlahan supaya tidak berbuih.
Satukan kedua dua bahan dan kacau rata perlahan aje. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.
Bahan C - Adunan Kek
140 gm tepung gandum
60 gm gula kaster
3 kuning telur
135 ml air
45 ml minyak
1 sk baking powder
Cara-Cara:
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
Masukan sikit sikit dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna. Ketepikan.
Bahan D - Bahan Meringue
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70 gram gula castor
1 sk serbuk cream of tar-tar
Cara-Cara:
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan pukul sebentar hingga berbuih.
Masukkan
gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental
dan kaku. (soft peak - kalau kita terbalikkan loyang adunan, putih telur
tu tidak jatuh.)
Masukkan 1/3 bahan merinque ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik.
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Cara Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
Letakkan pewarna yang anda sukai, kacau warna sebati.
No comments:
Post a Comment