Bahan-bahan
- 250gm kurma yang telah dibuang biji
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 125gm mentega
- 3/4 cawan gula perang halus
- 3 biji telur
- 1 1/2 cawan tepung gansumi
- 1 1/2 cawan air
Sos Butterscotch
- 3/4 cawan gula perang halus
- 100gm mentega
- 1 tin susu sejat
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan
- Panaskan ketuhar pada suhu 170c
- Campurkan kurma bersama dengan air dan rebuskan dengan api sederhana.
- Selepas mendidih, padamkan api dan masukkan soda bikarbonat. Biarkan selama 15 minit dan kisarkan bahan rebusan tadi.
- Pukulkan mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukulkan sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan juga adunan kurma tadi ke dalam loyang yg lebih besar dan tuangkan air ke dalam loyan besar tersebut. Masukkan kedua-dua loyang kedalam ketuhar dan bakar selama 1 jam.
- Sambil menunggu kek siap dibakar, sediakan sos butterscotch.
- Masukkan gula dan mentega kedalam kuali leper. Pastikan api sederhana, kacaukan sehingga gula cair
- Masukkan susu sejat dan gaukkan sehingga tiada ketulan gula, apabila hampir mendidih perlahankan api dan masukkan tepung jagung yang telah dicairkan dengan air. Gaulkan sehingga sos menjadi pekat.
- Selepas kek siap dibakar, hidangkannya bersama krim putar dan sos butterscotch
No comments:
Post a Comment