Wednesday, October 19, 2011

Dates Pudding ( Kek Kurma)


Bahan-bahan

  • 250gm kurma yang telah dibuang biji
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 125gm mentega
  • 3/4 cawan gula perang halus
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 cawan tepung gansumi
  • 1 1/2 cawan air

Sos Butterscotch

  • 3/4 cawan gula perang halus
  • 100gm mentega
  • 1 tin susu sejat
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara Penyediaan

  • Panaskan ketuhar pada suhu 170c
  • Campurkan kurma bersama dengan air dan rebuskan dengan api sederhana.
  • Selepas mendidih, padamkan api dan masukkan soda bikarbonat. Biarkan selama 15 minit dan kisarkan bahan rebusan tadi.
  • Pukulkan mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukulkan sehingga sebati.
  • Masukkan tepung dan juga adunan kurma tadi ke dalam loyang yg lebih besar dan tuangkan air ke dalam loyan besar tersebut. Masukkan kedua-dua loyang kedalam ketuhar dan bakar selama 1 jam.
  • Sambil menunggu kek siap dibakar, sediakan sos butterscotch.
  • Masukkan gula dan mentega kedalam kuali leper. Pastikan api sederhana, kacaukan sehingga gula cair
  • Masukkan susu sejat dan gaukkan sehingga tiada ketulan gula, apabila hampir mendidih perlahankan api dan masukkan tepung jagung yang telah dicairkan dengan air. Gaulkan sehingga sos menjadi pekat.
  • Selepas kek siap dibakar, hidangkannya bersama krim putar dan sos butterscotch

No comments: